May 2010 19

De cand studiez chestia asta cu internetu’ ma destept pe zi ce trece.

Foloseam google search pe baza regulata dar pana recent habar n-am avut de niste chestii pe care odata ce le stii par elementare. Pun pariu ca si majoritatea ilustrei mele audiente de blog este in aceeasi oala.

No’ pai sa purcedem:
1. ghilimele in fata si spate inseamna cautare exacta, exclusiva si numai in acea ordine. ex: “foaie verde batz/ n-ai de lucru fatz” va exclude orice alte versiuni de foaie verde.

2. folosind cuvantul site urmat de doua puncte,  cauti exclusiv intr-un website anumit.ex:  basescu site: adevarul.ro va gasi totul despre Base dar numai in Adevarul
3. o liniuta in fata unui cuvant inseamna ca vrei sa-l excluzi din cautare. ex: Guvernul roman -coruptie gaseste informatie despre guvern excluzand cuvantul coruptie.  Paradoxal.
Atentie: liniuta intre doua cuvinte nu are aceasta semnificatie ex tandea-mandea
4.google e cam zelos si in general cauta si sinonimele. Atasand un + imediat in fata cuvantului (fara spatiu) poti elimina sinonimele. e cam ca ghilimelele, numai ca pt un singur cuvant.
5.in mod normal google considera toate cuvintele tale de cautare. Foloseste OR pentru a le separa. ex: tandea OR mandea va gasi articolele numai cu tandea sau numai cu mandea dar nu cu amandoua.
Gata ca te plictisesti!
Pe curand !

Leave a Comment