May 2010 17

In primul rand multumesc lui Porta pt titlu.
Aseara dupa ce am scris ultimul post am mai stat vreo doua ore si am stabilit exact primul pas: testarea conceptul de afacere online fara sa am produsul si construirea sistemului de distributie dupa ce testarea devine favorabila.
Voi face o paralela a unei afaceri online cu un exemplu din lumea reala.
In ambele cazuri vreau sa vand produse lactate. Ce fac?
1. real:aleg produse lactate si  furnizori. online:sarim din schema
2. real:deschid magazin. online: construiesc o pagina web principala, pt vanzare. in ambele cazuri e crucial sa ai un vanzator foarte bun, care sa transforme vizitatorii in cumparatori.
3. real:reclama generala, afise, billboards, tv, radio, maimutoi la intersectii cu semne generale “nou magazin de lactate”. online: construiesc pagini web generale pentru toata lumea despre produse lactate. Rezultat: multi aud, putini vin la magazin.
4. real: reclame specializate (ex: iaurt, sana, kefir) in zona targetului demografic (vegetarieni). Online: construiesc pagini specifice, axate fiecare pe unul din cuvintele cheie de cautare. Rezultat: rata de conversie mult mai mare de la trecator la vizitator de magazin
5. real:dau sfoara in tara la prieteni, ma imprietenesc cu alti proprietari de magazine.Ex: Radu are magazin de paine, Vili de lactate, ne trimitem clienti. online: afisam legaturi reciproce (linkuri)
6. real: reclama superfocusata. (ex:cascaval trapist frecat cu branza camembert). online: PPC cu Google Adwords (explic la sfarsit). Rezultat: rata de conversie maxima, pt ca clientul care raspunde la reclama unui produs foarte specific e cam gata sa cumpere. ASTA E PRIMUL PAS IN INFIINTAREA UNEI AFACERI ONLINE: TESTAREA IN FATA CUMPARATORULUI IDEAL SI INTERPRETAREA AMANUNTITA A REZULTATELOR. Cati au fost interesati si au intrat in magazin (au clickuit pe reclama), cat au stat in magazin (daca intra si ies imediat schimba aspectul siteului), cati au cumparat, cati s-au codit (au pus produse in carut dar n-au terminat pagina de cumparare), care reclama si ce produse sunt mai efective: care site-uri (sau cuvinte cheie) genereaza cele mai multe vanzari, care sunt slabe si trebuie imbunatatile sau desfiintate, unde merita alocati cei mai multi bani. Daca testarea da chix, e din urmatoarele motive:
a. pret prea mare
b. marketing incomplet (vanzator slab in magazin/pagina de aterizare de kkt)
c. produsul nu are cerere suficienta (inchide taraba asta si cauta alta. bucura-te ca n-ai spart toti banii si n-ai dat faliment)

In tot cazul in lumea reala sa testezi o idee de afacere ia timp si bani gramada. pe net e rapid si ieftin. M-am inscris pe Google Adwords si am stabilit un buget de 30 de para pt campania de testare. PPC inseamna Pay Per Click adica platesc doar cand cineva clickuie pe anunt. Sunt in procesul de a anunturilor care vor contine cuvinte cheie din lista mea.

Daca ai intrebari sau nelamuriri, baga la comentarii si deseara raspund
eject
vilica

Leave a Comment